Co je sítotisk a co vše k němu potřebujete?

Sítotisk je tisková technika, která používá síťovinu k přenosu barvy na povrch. Tento proces zahrnuje vytvoření šablony nebo "screenu", který má být vytištěn na potiskovaný povrch (např. tričko, mikina..). Šablona je vyrobena blokováním oblastí jemné síťoviny emulzí citlivou na světlo. Když je síto vystaveno světlu, emulze ztvrdne v oblastech, kde je výtisk, a neexponovaná emulze se může smýt, takže zůstane otevřená plocha, kudy může barva projít. Celý proces vyžaduje řadu sítotiskových potřeb.

Sítotisk je všestranná technika, kterou lze použít k tisku na širokou škálu materiálů, včetně papíru, tkaniny, kovu, plastu a skla. Běžně se používá pro tisk na trička, plakáty, nápisy a další produkty. Sítotisk vytváří vysoce kvalitní, trvanlivé výtisky, které vydrží dlouhou dobu, což z něj činí oblíbenou volbu pro komerční tisk, stejně jako pro umělce a designéry, kteří chtějí vytvářet jedinečné výtisky v limitované edici.

Historie sítotisku

Sítotisk má dlouhou a bohatou historii, kterou lze vysledovat až do starověké Číny, kde se k vytváření potisků na látku používaly šablony. Tato technika byla také používána v Japonsku k vytváření tisků buddhistických textů a obrázků v 8. století. Moderní sítotisk, jak jej známe dnes, lze však vysledovat až do počátku 20. století. 

Dnes zůstává sítotisk oblíbenou a všestrannou tiskovou technikou, která se používá pro širokou škálu komerčních a uměleckých aplikací. Pokrok v technologii vedl k vývoji nových materiálů a procesů, díky nimž je sítotisk rychlejší, efektivnější a dostupnější než kdykoli předtím.

Co všechno dokážete potisknout sítotiskem?

Sítotisk lze použít k tisku na různé substráty, včetně:

  • Papír: Sítotisk se běžně používá k tisku na papírové výrobky, jako jsou plakáty, obaly a propagační materiály.
  • Tkanina (včetně bavlny): Sítotisk se často používá k tisku na látky, jako jsou trička, mikiny s kapucí a tašky.
  • Sklo: Sítotisk se běžně používá k tisku na skleněné povrchy, jako jsou lahve, zrcadla a okna.
  • Plast: Sítotisk se používá i k tisku na plastové výrobky, jako jsou kelímky, nádoby a hračky.
  • Kov: Sítotisk lze použít k tisku na kovové povrchy, jako jsou nápisy, plakety a průmyslové díly.
  • Keramika: Sítotisk se často používá k tisku na keramické předměty, jako jsou dlaždice, hrnky a talíře.

Obecně lze sítotisk použít k tisku na jakýkoli plochý nebo válcový povrch, pokud lze povrch připravit pro proces tisku.

co je to sitotisk

Jaké jsou výhody sítotisku?

Sítotisk má několik výhod oproti jiným metodám tisku, včetně jeho schopnosti tisknout na širokou škálu materiálů, jeho schopnosti produkovat živé a trvanlivé výtisky a jeho všestrannosti, pokud jde o typy vzorů a substrátů, které lze potisknout. V této části prozkoumáme výhody sítotisku podrobněji.

Všestrannost: Sítotisk lze použít k tisku na širokou škálu materiálů, včetně papíru, látky, kovu, plastu a skla. Může být použit pro širokou škálu aplikací, od tisku triček a oděvů až po vytváření plakátů, nápisů a dalších propagačních materiálů.

Trvanlivost: Sítotisk vytváří výtisky, které jsou odolné a trvanlivé i po opakovaném praní a nošení. Díky tomu je oblíbenou volbou pro tisk na oděvy a další produkty, které budou vystaveny intenzivnímu používání.

Vysoká kvalita: Sítotisk vytváří vysoce kvalitní, živé výtisky s ostrými, čistými liniemi a plnými barvami. Tento proces umožňuje přesnou registraci více barev a jemných detailů, díky čemuž je oblíbenou volbou pro komerční tisk i pro umělce a designéry.

Nákladově efektivní: Sítotisk může být nákladově efektivní pro tisk velkého množství položek, jako jsou trička, plakáty a nápisy. Jakmile je síto vytvořeno, může být proces tisku relativně rychlý a efektivní, což z něj dělá vynikající volbu pro hromadné objednávky.

Přizpůsobení: Sítotisk umožňuje přizpůsobení výtisků, včetně použití více barev a možnosti tisku na širokou škálu materiálů. Díky tomu je oblíbenou volbou pro vytváření unikátních výtisků.

Speciální efekty: Sítotisk umožňuje různé speciální efekty, jako jsou metalické barvy, barvy svítící ve tmě, 3D efekt a další jedinečné povrchové úpravy, které mohou zlepšit vizuální dopad tisku.

Celkově sítotisk nabízí všestranný, odolný a nákladově efektivní způsob vytváření vysoce kvalitních výtisků pro širokou škálu aplikací.

Vybavení potřebné pro sítotisk

Sítotisk je všestranná metoda tisku, která pro začátek vyžaduje několik klíčových součástí vybavení. Základní vybavení potřebné pro sítotisk zahrnuje rám, síto, emulzi, světelný zdroj, korýtko pro nanášení emulze, barvy, stěrku, substrát. Toto je základní vybavení, kterému se budeme v této části věnovat. Kromě něj však existuje ještě další příslušenství pro efektivnější sítotisk, jako například různé sítotiskové stroje nebo chemie pro sítotisk.

Každý z těchto prvků, jak i jejich správná aplikace, hrají důležitou roli v procesu sítotisku, od vytvoření šablony až po protlačení inkoustu přes síťovinu na substrát. Každou z těchto položek prozkoumáme podrobněji, včetně tipů pro výběr správného vybavení pro efektivní tisk.

Sítotisková obrazovka nebo "screen"

Screen a jeho příprava je základ sítotisk. Skládá se ze síťoviny pevně natažené přes dřevěný nebo hliníkový rám na sítotisk a používá se k vytvoření šablony, která bude použita k přenesení designu na substrát (potiskovaný předmět). Síta jsou k dispozici v různých velikostech ok, které určují úroveň detailů, kterých lze ve finálním tisku dosáhnout. Zjednodušeně lze předpokládat, že čím vyšší číslo síťky (číslo při T), tím jemnější a přesnější tisk – se správně zvolenými barvami.

Emulze

Emulze je kapalina citlivá na světlo, která působením světla tuhne. Za účelem vytvoření šablony se emulze nanese na síto, nechá se zaschnout a poté se vystaví světelnému zdroji s designovým pozitivem umístěným nahoře. Oblasti emulze, které jsou vystaveny světlu, ztvrdnou a vytvoří šablonu designu. Oblasti, které nejsou vystaveny světlu, zůstanou měkké a budou smyty v procesu vyvolávání.

Světelný zdroj

Světelný zdroj použitý pro expozici emulze musí poskytovat vhodnou vlnovou délku světla pro správnou aktivaci emulze. To je obvykle v UV spektru, čehož lze dosáhnout pomocí UV světelného boxu nebo vysokovýkonové žárovky. Doba expozice bude záviset na typu emulze a intenzitě světelného zdroje.

Je důležité použít vhodný zdroj světla a dobu expozice, aby se zajistilo, že šablona bude správně vyvinuta a design bude přesně přenesen na substrát. Použití nesprávného zdroje světla nebo doby expozice může vést k neúplné nebo špatně definované šabloně, což vede k podprůměrným výtiskům. Proto je důležité pečlivě vybrat světlo a řídit se návodem k použité emulzi, abyste dosáhli požadovaných výsledků.

Stěrka

Stěrka se používá k protlačení barvy přes šablonu a na substrát. Stěrky jsou k dispozici v různých velikostech a materiálech a výběr stěrky bude záviset na typu použitého inkoustu a velikosti tištěného vzoru. Obecně se však doporučuje stěrka, která je o 3 - 4 cm větší než šířka obrazovky.

Pro screen A4 je vhodná stěrka o šířce 25 - 30 cm. To zajistí dostatečné pokrytí pro správné rozložení inkoustu po obrazovce a na substrátu.

Pro screen A5 je vhodná stěrka o šířce 15 - 20 cm. Opět platí, že velikost stěrače by měla umožňovat správné pokrytí a rozložení inkoustu.

Je také důležité vzít v úvahu tvrdost stěrky (gumy). Tvrdší stěrka (tvrdost 60-90) se obvykle používá pro tisk s těžšími barvami a na síta s vyšším počtem ok, zatímco měkčí stěrka (tvrdost 30-50) je lepší pro lehčí barvy a nižší počty ok síta. 

Sítotiskové barvy

Sítotisková barva je speciální typ barvy, která je navržena tak, aby přilnula k široké škále substrátů a vytvořila zářivé a odolné výtisky. Existují různé typy barev, které lze použít pro sítotisk, včetně barev na vodní bázi, plastisolových a hybridních inkoustů. Každý typ inkoustu má své vlastní jedinečné vlastnosti a výhody, například inkousty na vodní bázi jsou šetrné k životnímu prostředí a plastisolové inkousty jsou vysoce neprůhledné a mají dlouhou životnost.

Výběr správné sítotiskové barvy pro konkrétní tiskovou úlohu je zásadní pro dosažení vysoce kvalitních výtisků s dlouhou životností. Je důležité vzít v úvahu faktory, jako je barva, viskozita a požadavky na vytvrzování a také typ použitého substrátu.

Sítotiskový karusel

Sítotiskový karusel, také známý jako sítotiskový lis nebo sítotiskový stroj, je zásadním nástrojem v procesu sítotisku. Používá se k přidržování screenu na místě, zatímco je inkoust nanášen na substrát (materiál, na který se tiskne).

Sítotiskový karusel umožňuje rychlou a efektivní výrobu vícenásobných tisků. Umožňuje tisknout více barev nebo vzorů, aniž by bylo nutné ručně upravovat obrazovku pro každý tisk.

Další výhodou je přesnost tisku. Screen je držený v pevné poloze, což zajišťuje, že každý výtisk je ve stejné poloze a barvy jsou správně zarovnány.

Některé sítotiskové karusely mají více stanic, což umožňuje složitější návrhy s více barvami nebo vrstvami. To zvyšuje efektivitu výroby a zkracuje dobu nastavování.

Proces přípravy síta pro sítotisk

Prvním krokem při sítotisku je příprava síta. To zahrnuje výběr vhodného síta, nanesení emulze citlivé na světlo, vytvoření šablony na emulzi a vystavení šablony světlu. Tento proces je nezbytný pro vytvoření vysoce kvalitního tisku, protože zajišťuje přesné přenesení návrhu na substrát.

  1. Výběr síta: Prvním krokem při přípravě síta je výběr síta s příslušným počtem ok. Počet ok se vztahuje k počtu vláken na palec na obrazovce. Čím vyšší je počet ok, tím jemnější detail lze vytisknout. Například síto 230 mesh je dobrou volbou pro tisk jemných detailů, zatímco síto 110 mesh je lepší pro tisk výrazných návrhů s méně detaily.
  2. Vyčistěte screen: Screen je třeba důkladně vyčistit, abyste odstranili veškerý prach, nečistoty nebo zbytky, které by mohly narušovat proces tisku. K čištění obrazovky použijte čistič obrazovky nebo směs vody a saponátu na nádobí a důkladně ji opláchněte čistou vodou.
  3. Aplikujte emulzi: Emulze je látka citlivá na světlo, která se používá k vytvoření šablony pro tisk. Naneste emulzi na obě strany síta pomocí lopatkového nanášeče, přičemž dbejte na rovnoměrné natírání síta. K vysušení emulze použijte ventilátor nebo fén nebo ji nechte vyschnout na vzduchu v tmavé místnosti.
  4. Vytvořte šablonu: Jakmile je emulze suchá, může být obrazovka vystavena světlu, aby se vytvořila šablona. Umístěte stínítko na kresbu nebo návrh tak, aby strana s emulzí směřovala dolů. Vystavte obrazovku světelnému zdroji po nastavenou dobu v závislosti na typu emulze a požadované úrovni detailů.
  5. Vymyjte šablonu: Po odkrytí síta lze neexponovanou emulzi smýt tlakovou myčkou nebo hadicí. Na obrazovce tak zůstane šablona vzoru, která umožní inkoustu projít a vytvořit tisk.
  6. Nechte síto zaschnout: Po vymytí šablony nechte síto před použitím k tisku úplně vyschnout. Jakmile je síto suché, je připraveno k tisku.

Příprava síta je kritickým krokem v procesu sítotisku, protože zajišťuje, že šablona je přesná a inkoust projde sítem rovnoměrně, aby se vytvořil vysoce kvalitní tisk. Pečlivým dodržováním těchto kroků můžete zajistit, že je vaše obrazovka správně připravena a připravena k tisku.

Proces sítotisku

  1. Připravte pracovní prostor: Ujistěte se, že máte čistý a rovný povrch, na kterém můžete pracovat. Umístěte síto na povrch tisku tak, aby vzor směřoval nahoru.
  2. Nastavení barvy: Vyberte barvu, kterou chcete použít, a připravte ji podle pokynů výrobce. Umístěte barvu na screen do oblasti, kde je vytištěn design.
  3. Umístěte substrát: Umístěte předmět, na který chcete tisknout (např. tričko, papír, karton), na tiskovou plochu přímo pod obrazovku. K udržení substrátu na místě můžete použít pásku nebo motýlové svorky.
  4. Roztáhněte barvu: Pomocí stěrky přetáhněte inkoust po obrazovce, abyste vyplnili oblast návrhu. Tento proces se nazývá „zaplavení“.
  5. Vytiskněte návrh: S inkoustem stále na obrazovce umístěte stěrku do horní části oblasti návrhu a pevně ji přetáhněte dolů směrem k substrátu a rovnoměrně přitlačte. Tento proces se nazývá tisk.
  6. Odstraňte substrát: Po vytištění návrhu opatrně odstraňte substrát z tiskového povrchu a položte jej na rovný povrch, aby se usušil. Sušení barev lze urychlit vysoušečem na sítotiskové barvy.
  7. Vyčistěte screen: Důkladně vyčistěte obrazovku vodou a mýdlem, abyste odstranili všechny zbytky barvy. Pro co nejlepší očištění použijte specializovaný přípravek na odstranění zbytek sítotiskové barvy. Osušte obrazovku čistým hadříkem.

Vytvrzování barev po tisku

Vytvrzování barev je důležitým krokem v procesu sítotisku. Vytvrzování se týká procesu zahřívání barev na určitou teplotu po určitou dobu, aby se zajistilo, že barvy správně přilnou k substrátu a časem nezačnou praskat a odpadávat.

Přesný proces vytvrzování bude záviset na typu barvy, kterou používáte. Plastisolové barvy obvykle potřebují vytvrzení při teplotě kolem 160-165 °C po dobu 30-60 sekund. Na druhou stranu inkoust na vodní bázi lze vytvrzovat při nižší teplotě a po kratší dobu, cca 100 -120°C po dobu 20-30 sekund.

Po vytvrzení je důležité o vytištěné předměty správně pečovat, aby inkoust časem nevybledl ani se neodlupoval. To může zahrnovat mytí předmětů před jejich nošením nebo použitím a vyhýbání se drsným detergentům nebo bělidlům, které by mohly poškodit barvy. Je také důležité předměty správně skladovat, aby se zabránilo jejich tření nebo slepení, což by mohlo způsobit rozmazání nebo přenos barev.

Závěr a shrnutí

Sítotisk je všestranná a dostupná tisková technika, kterou lze použít pro širokou škálu aplikací, od vytváření vlastních triček až po výrobu velkoplošných uměleckých tisků. Podle kroků uvedených v tomto článku se můžete naučit základy sítotisku a začít vytvářet své vlastní návrhy.

Klíčové poznatky o sítotisku z tohoto článku:

  • Sítotisk vyžaduje některé základní materiály a vybavení, včetně sít, stěrek, barev a emulze.
  • Správná příprava síta je nezbytná pro dosažení vysoce kvalitních výtisků a zahrnuje nanesení emulze na síto, vystavení vzoru a vymytí šablony.
  • Výběr barev a jejich míchání může mít velký vliv na konečný výsledek vašeho tisku a je důležité vybrat tu správnou barvu/barvy pro váš projekt a upravit jej tak, abyste dosáhli požadované konzistence a odstínu.
  • Technika tisku zahrnuje zaplavení síta barvou a tisk vzoru na substrát a vyžaduje pečlivé umístění a pozornost k detailu, aby bylo dosaženo konzistentních a vysoce kvalitních výtisků.
  • Péče po tisku zahrnuje řádné vytvrzování a péči o potištěné předměty, aby se zajistilo, že inkoust správně přilne a časem nevybledne ani se neodlupuje.

Zvládnutím těchto dovedností a experimentováním s různými technikami a materiály můžete vytvářet jedinečné a personalizované návrhy, které předvedou vaši kreativitu a styl. Ať už tisknete trička pro svou kapelu nebo vytváříte umělecké tisky k prodeji, sítotisk je vděčná a naplňující technika, kterou si mohou užít umělci a kreativci všech úrovní.

Věříme, že vám tento článek pomohl. V případě dalších otázek ohledně sítotisku nás neváhejte kontaktovat!

Kreatech.cz - váš průvodce světem potisku.