Který typ sítotiskových barev zvolit?

Pokud jde o sítotisk na tkaniny, výběr správného typu barvy je zásadní pro dosažení požadovaného výsledku. K dispozici je několik typů sítotiskových barev, z nichž každý má své vlastní jedinečné vlastnosti a výhody. S tolika možnostmi na výběr však může být obtížné zjistit, který typ barvy je pro váš projekt nejlepší.

V tomto článku vás provedeme různými typy sítotiskových barev a pomůžeme vám vybrat tu správnou pro vaše potřeby. Ať už jste zkušený sítotiskař nebo začátečník, najdete cenné tipy a postřehy, které vám pomohou vytvořit vysoce kvalitní výtisky, které obstojí ve zkoušce času. Takže, pojďme na to!

Plastisolové barvy na sítotisk

Plastisolová barva je typ sítotiskových barev, které je vyrobené z částic PVC suspendovaných v kapalném změkčovadle. Při působení tepla se změkčovadlo odpaří a zanechá na látce pevnou vrstvu PVC inkoustu.

Plastisolové barvy jsou ideální pro tisk na trička, mikiny a další bavlněné nebo polyesterové tkaniny. Nedoporučuje se tisknout na pružné nebo strukturované látky, protože má tendenci časem praskat nebo se loupat. Praskání je však možné vyřešit přidáním aditiva proti praskání.

Vlastnosti plastisolových barev

  • Vysoce krycí: Plastisolové barvy jsou vysoce krycí a snadno pokryjou tmavé látky. Jsou vhodné pro sítotisk na tmavou bavlnu.
  • Odolný: Plastisolové barvy jsou známé svou odolností a vydrží vícenásobné praní bez vyblednutí nebo popraskání.
  • Hustá textura: Plastisolový inkoust má hustou texturu a dodává tkanině určitou tloušťku.
  • Vyžaduje vysokou vytvrzovací teplotu: Plastisolové barvy vyžadujou vysokou vytvrzovací teplotu (obvykle 160 - 170°C) a delší dobu vytvrzování než inkoust na vodní bázi.
  • Vyžaduje speciální zacházení: Plastisolové barvy obsahují částice PVC a rozpouštědla na ropné bázi, která mohou být škodlivá pro životní prostředí a vyžadují zvláštní zacházení a likvidaci.
  • Živé barvy: Plastisolové barvy vytváří zářivé barvy, které vynikají na tkanině.
  • Snadné použití: Plastisolové barvy se snáze používájí pro začátečníky nebo na velké projekty, protože nevyžaduje tolik dovednosti nebo přesnosti jako inkoust na vodní bázi.

typy sítotiskových barev

Tip: Zajímá Vás sítotisk? Přečtěte si co vše potřebujete k sítotisku nebo jak potisknout tričko.

Jaká emulze jsou vhodné pro práci s plastisolovými barvami?

Pro plastisolové sítotiskové barvy je nejlepší použít vysoce kvalitní, duálně tuhnoucí emulzi, která je odolná vůči rozpouštědlům a chemikáliím, které se nacházejí v plastisolových barvách. Duálně tuhnoucí nebo dvousložkové emulze jsou navrženy tak, aby nabízely lepší trvanlivost a odolnost vůči rozpouštědlům, díky čemuž jsou ideální pro použití s ​​plastisolovými barvami. Kromě toho je důležité vybrat emulzi, která je vhodná pro vaši konkrétní aplikaci, na základě faktorů, jako je počet ok vaší obrazovky a typ osvitové jednotky, kterou používáte.

Vodní barvy na sítotisk

Sítotisková barva na vodní bázi je typ sítotiskové barvy, která používá vodu jako primární rozpouštědlo namísto rozpouštědel na bázi ropy. Je vyroben z pigmentových částic suspendovaných v roztoku na vodní bázi a je absorbován tkaninou, spíše než aby na ní seděl.

Barva na vodní bázi je ideální pro tisk na světlé látky, jako jsou bílá nebo světle šedá trička. Nedoporučuje se tisknout na tmavé látky, protože nemusí poskytovat dostatečnou krycí schopnost.

Vlastnosti barev na vodní bázi:

  • Ekologické: Barvy na vodní bázi používají vodu jako primární rozpouštědlo a jsou považovány za ekologické a netoxické.
  • Potisk měkký na dotek: Inkoust na vodní bázi vytváří měkký pocit na dlani a nepřidává látce mnoho textury.
  • Transparentní: Inkoust na vodní bázi je průhledný a nejlépe funguje na světlých tkaninách.
  • Vyžaduje nižší teplotu vytvrzování: Barva na vodní bázi vyžaduje nižší teplotu vytvrzování (obvykle mezi 120°C - 140°C) a kratší dobu vytvrzování než plastisolové barvy.
  • Prodyšnost: Barvy na vodní bázi neovlivňují prodyšnost ani stálobarevnost látky.
  • Může vyžadovat více vrstev: Barvy na vodní bázi mohou vyžadovat více vrstev k dosažení neprůhledného vzhledu na tmavých tkaninách.
  • Může časem vyblednout: Inkoust na vodní bázi může časem vyblednout, pokud není správně vytvrzen.
  • Vyžaduje více dovedností: Práce s inkoustem na vodní bázi může být obtížnější kvůli jeho průhlednosti a tenké konzistenci. K dosažení čistého tisku je potřeba více dovednosti a přesnosti.

Jaká emulze jsou vhodné pro práci s barvami na vodní bázi?

Pro sítotiskové barvy na vodní bázi je nejlepší použít specializované emulze. Tyto emulze jsou často označovány jako „bez diazo“ nebo „SBQ“ (emulze na bázi styrenu a butadienu). Použití emulze speciálně vytvořené pro barvy na vodní bázi zajistí lepší trvanlivost a jasnost šablony. 

Jak vybrat správné sítotiskové barvy pro váš projekt?

Při výběru správné barvy pro váš projekt je důležité zvážit několik faktorů, jako je například typ podkladového materiálu, druh látky, složitost designu atd.

Kromě toho jsou důležité také správné postupy při práci s různými typy barev. Je třeba mít na paměti, jaký je optimální typ nátěru, kolik vrstev je třeba aplikovat, jaké jsou nejvhodnější teploty a časy pro zpracování a sušení barev.

Porovnáni plastisolových a vodních sítotiskových barev

  • Plastisolové barvy jsou vysoce neprůhledné a snadno pokryjí tmavé tkaniny, zatímco barvy na vodní bázi jsou průhledné a fungují nejlépe na světlých tkaninách.
  • Plastisolové barvy mají pevnou texturu a dodávají tkanině určitou tloušťku, zatímco barvy na vodní bázi vytvářejí měkký pocit na rukou a nepřidávají příliš textury.
  • Plastisolové barvy vyžadují vyšší teplotu vytvrzování a delší dobu vytvrzování než barvy na vodní bázi, což může ovlivnit vlastnosti tkaniny, jako je prodyšnost a stálobarevnost.
  • Plastisolové barvy obsahují částice PVC a rozpouštědla na ropné bázi, která mohou být škodlivá pro životní prostředí a vyžadují speciální manipulaci a likvidaci, zatímco barvy na vodní bázi používají jako primární rozpouštědlo vodu a jsou šetrné k životnímu prostředí.
  • Plastisolové barvy vydrží vícenásobné praní bez vyblednutí nebo popraskání, zatímco barvy na vodní bázi mohou časem vyblednout nebo vytékat, pokud nejsou správně vytvrzeny.
  • Plastisolové barvy se snáze používají pro začátečníky nebo na velké projekty, protože nevyžadují tolik dovedností nebo přesnosti jako barvy na vodní bázi, se kterými může být práce obtížnější kvůli konzistenci.

Tipy pro správný výběr sítotiskových barev

  • Zvažte typ podkladového materiálu (textilie) a zvolte barvu, která na něm bude vypadat nejlépe.
  • Pro zajištění optimálního výsledku testujte různé druhy barev na stejném podkladovém materiálu a s podobnou látkou.
  • Při testování barev dbejte na to, abyste používali stejný typ podkladového materiálu, stejnou teplotu a stejnou rychlost vysoušení, aby byly výsledky co nejvíce srovnatelné.
  • Pokud plánujete tisknout složitější designy, zvažte použití barev s vyššími krycími schopnostmi, aby se výsledný obraz lépe vynořil z podkladového materiálu.
  • Mějte na paměti, že každý druh barvy má své vlastní specifické vlastnosti a správné postupy, proto je důležité si před použitím přečíst návod k použití a důkladně se seznámit s charakteristikami dané barvy.

Výběr správné barvy je klíčovým faktorem pro úspěšné provedení projektu, proto je důležité věnovat této činnosti dostatek času a pečlivě zvážit všechny faktory, které mohou ovlivnit konečný vzhled tisku.

Sušení a vytvrzování sítotiskových barev

Jednou s možností sušení sítotiskových barev je sušení při pokojové teplotě. Některé sítotiskové barvy však vyžadují rychlejší sušení. V takovém případě se mohou použít sušičky, které umožňují rychlejší sušení barvy při vyšších teplotách. Existují také jiné techniky sušení, jako je sušení UV světlem, které umožňuje okamžité sušení barvy díky vysokofrekvenčnímu ultrafialovému světlu.

Pokud tisknete na textilní materiály, existují speciální sušičky na sušení barev na textilních vláknech. Tyto sušičky umožňují rychlejší a účinnější sušení barvy na materiálu, čímž se zajišťuje rovnoměrný a kvalitní tiskový výsledek.

Věříme, že vám tento článek pomohl. V případě dalších otázek ohledně sítotisku nás neváhejte kontaktovat!

Kreatech.cz - váš průvodce světem potisku.