Sítotisk na tmavou bavlnu - jak na to?

Sítotisk na tmavé materiály může být velkou výzvou. Tmavé barvy často představují komplikace, protože krytí bílou barvou, která se obvykle používá jako podklad, není dostatečné pro vytvoření jasných a živých tisků. To může vést k neuspokojivým výsledkům, jako jsou rozmyté linie nebo nevýrazné barvy.

Proces tisku na tmavé materiály se liší od tisku na světlé materiály. Kromě použití speciálních barev a podkladů se také upravují nastavení nebo parametry tisku. Je důležité přizpůsobit tlak, rychlost stěrky a vzdálenost stěrky od podkladu, aby se získal co nejlepší výsledek.

Výběr správné sítotiskové barvy pro tisk na tmavou bavlnu

Při sítotisku na tmavé bavlně, jako černá, tmavě modrá nebo hnědá, jsou plastizolové barvy oblíbenou volbou díky jejich neprostupnosti a výrazným barvám. Plastizolová barva je odolná proti vyblednutí nebo prasknutí. Zvolte barvu s vysokou neprostupností, která poskytuje plné pokrytí na tmavých látkách, a pečlivě zvolte správný počet oček pro váš rám.

Kromě toho věnujte pozornost teplotě vytvrzování a času potřebnému pro úplné vytvrzení barvy, stejně jako jakýmkoli přísadám nebo modifikátorům, které mohou ovlivnit výkon barvy. Teplota pro vytvrzování plastizolové sítotiskové barvy na tmavých materiálech se obvykle pohybuje mezi 160 až 180 °C.

Tip: Přečtěte si jak vybrat sítotiskové barvy.

Podkladová vrstva při sítotisku na tmavé bavlně

Při sítotisku na tmavé bavlně je podkladová vrstva zásadní pro dosažení výrazných a neprostupných tiskových výsledků. Podkladová vrstva se nanáší jako první vrstva na tkaninu a vytváří bílou základní vrstvu, která umožňuje, aby následující barvy měly plnou sílu a nepropouštěly se pod tmavou bavlnu.

Bez podkladové vrstvy by tiskové barvy mohly mít tendenci se vstřebávat do tmavého podkladu, což by vedlo ke ztrátě kontrastu a k jemným detailům v tisku. Podkladové vrstvy jsou obvykle bílé a používají se pro tmavé bavlněné tkaniny, zatímco na syntetických tkaninách se používají podkladové vrstvy s jinými barvami. Důkladně navržená podkladová vrstva je klíčová pro vytvoření kvalitních výsledků při sítotisku na tmavé bavlně.

Jak upravit tisková nastavení při sítotisku na tmavé bavlně

Při sítotisku na tmavé bavlně je důležité správně nastavení tisku, aby bylo dosaženo nejlepších výsledků. Jedním z klíčových aspektů při tisku na tmavou bavlnu je dostatečný tlak stěrky na tkaninu. Tlak by měl být dostatečný, aby byla barva rovnoměrně nanášena na tkaninu, ale zároveň by neměl být příliš vysoký, aby nedošlo k deformaci síťoviny nebo tkaniny.

Dalším důležitým faktorem je správná volba síťoviny. Síťovina by měla být dostatečně jemná, aby mohla tisknout jemné detaily a zároveň dostatečně silná, aby mohla být použita s plastizolovými barvami. Kromě toho je také důležité používat správný druh sítotiskové barvy.

Tip: Začínáte? Přečtěte si detailněji co je sítotisk.

Jaká síťovina je vhodná pro potisk tmavé bavlny?

Při sítotisku na tmavé bavlně se obvykle doporučuje použít silnější síťovinu s vyšším počtem oček, aby se zajistilo, že inkoust bude dostatečně krycí a neprosvítal pod tiskem. Nejčastěji se pro tisk na tmavé bavlně používají síťoviny mezi 110T a 160T. Je také důležité zvolit správnou tenzi síťoviny, aby se zajistila rovnoměrná distribuce inkoustu a přesné vytvoření obrazu.

Shrnutí - tipy pro sítotisk na tmavou bavlnu

  • Použijte vhodnou síťovinu s dostatečnou hustotou pro vytvoření přesného tiskového vzoru.
  • Aplikujte dostatečnou tlakovou sílu stěrky pro zajištění dokonalého kontaktu mezi síťovinou a tkaninou.
  • Použijte podkladovou vrstvu, aby byl výsledný tisk živý a výrazný.
  • Používejte vysokokvalitní sítotiskové barvy, které jsou speciálně navrženy pro tisk na tmavé tkaniny.
  • Udržujte konzistentní teplotu a vlhkost při tisku i sušení.
  • Důkladně otestujte všechny tiskové nastavení a provádějte pravidelnou údržbu vašeho tiskařského zařízení.
  • V případě problémů s tiskem na tmavé bavlně se obraťte na odborníky na sítotisk, aby vám pomohli s diagnostikou a řešením problému.

Věříme, že vám tento článek pomohl. V případě dalších otázek ohledně sítotisku nás neváhejte kontaktovat!

Kreatech.cz - váš průvodce světem potisku.