Jak připravit vzor pro sítotisk pomocí emulze?

Vítáme vás u dalšího návodu, tentokrát zaměřeného na přípravu designu pro sítotisk. V tomto článku se naučíte, jak aplikovat emulzi, vytisknout vzor, připevnit ho na síťovinu a následně vypálit.

Po přečtení tohoto průvodce budete mít všechny potřebné informace k tomu, abyste mohli připravit svůj vlastní sítotiskový design. Pojďme na to!

Co budeme potřebovat?

Sítotisk je řemeslná technika tisku, která vyžaduje sítotiskové příslušenství a vhodné podmínky pro realizaci.

Příprava sítotiskového vzoru vyžaduje:

  • Rám se síťovinou: Vyberte rámy vhodné velikosti s vhodnou sítovinou. Pro začátek s bavlněnými potisky standardně doporučujeme rám se síťovinu 43T nebo 48T. Tisky na papír nebo karton vyžadují sítě s hustotou min. 100T.
  • Emulze: Emulze je speciální světlo citlivá látka, která se aplikuje na síťovinu. Zajišťuje vytvoření pevného a průchodného povrchu pro sítotiskovou barvu. Doporučujeme naši emulzi HS One.
  • Korýtko: Budete potřebovat nástroj na aplikaci emulze na síťovinu. Korýtko pro nanášení emulze je běžně používaný nástroj pro rovnoměrné rozetření emulze.
  • Transparentní fólie: Použijte transparentní fólii pro vytisknutí vašeho designu. Zajistěte, aby vzor byl vytisknut s neprůhlednou černou barvou, abyste minimalizovali pronikání světla při vypalování. V nabídce máme transparentní fólie pro laserové tiskárny a fólie pro inkoustové tiskárny.
  • Lepicí páska: Budete potřebovat lepicí pásku k připevnění vytištěného vzoru na síťovinu.
  • Světelný zdroj: Pro vypalování emulze potřebujete světelný zdroj s dostatečnou intenzitou. Halogenové žárovky o výkonu 400–500 W jsou často doporučovanou volbou.
  • Hadice: Pro vypláchnutí přebytečné emulze po vypálení budete potřebovat vysokotlaký čistič, sprchu nebo hadici.
  • Čistý a suchý prostor: Pro aplikaci emulze, vypalování a čištění síťoviny je ideální mít čisté a suché prostředí, které minimalizuje přítomnost prachu a vlhkosti.

Aplikace emulze

  1. Emulzi je nutné aplikovat ve tmě nebo za jemného světla, protože se při nasvícení tuhne.
  2. Pomocí korýtka naneste emulzi na rámy se síťovinou.
  3. Nanášejte emulzi rovnoměrně z obou stran síťoviny.
  4. Nechte síťovinu s aplikovanou emulzí vyschnout v tmavé, vzdušné místnosti. Ideálně doporučujeme nechat vyschnout přes noc.

Při aplikaci emulze je důležité dbát na to, aby rámy se síťovinou byly čisté a suché. Jakákoli nečistota nebo vlhkost by mohla ovlivnit adhezi emulze na síťovině.

Vytiskněte vzor

  1. Vzor vytiskněte na transparentní fólii.
  2. Je důležité použít neprůhlednou černou barvu, abyste zajistili, že přes vzor nebude světlo pronikat, pokud ho proti němu přidržíte.
  3. Připevněte vzor zrcadlově na síťovinu pomocí lepicí pásky.

Při vytváření vzoru na transparentní fólii použijte co největší kontrast mezi pozadím a samotným vzorem. To pomůže při pozdějším vypalování, když světlo prochází fólií a emulzí na síťovinu.

Začínáte se sítotiskem? Doporučujeme jednu z našich startovacích sad pro sítotisk:

Osvícení vzoru

  1. Pokud vzor svítíte na vzor shora, podložte spodní část síťoviny tmavou podložkou, abyste zabránili odrazu světla. Použít můžete pěnovou podložku nebo karton obalený černou látkou.
  2. Pro nejlepší osvícení doporučujeme položit kus skla na vrchní část síťoviny s přilepeným vzorem. Sklo svou vahou přitlačí fólii se vzorem na síťovinu s emulzí a zajistí tak rovnoměrný kontakt na celé ploše.
  3. Umístěte světlo do výšky přibližně 50–60 cm nad připraveným rámem pro osvícení. Doporučujeme použít halogenovou lampu s UV žárovkou s výkonem 400–500 W po dobu 10 minut. Pokud používáte méně výkonnou žárovku o výkonu 150 W, bude nutné pro osvícení trvat déle, přibližně 30 minut.

Před osvícením vzoru se ujistěte, že jste si zvolili správnou expozici. Můžete provést testovací osvícení s malým vzorkem, abyste zjistili optimální čas osvícení pro vaši konkrétní konfiguraci.

Vymytí síťoviny

  1. Během osvětlení síťoviny ztuhne emulze, s výjimkou oblasti pokryté vytištěným vzorem.
  2. Použijte vysokotlaký čistič, sprchu nebo hadici k odstranění přebytečné emulze z oblasti s vzorem.

Po vypálení a vypláchnutí síťoviny nezapomeňte důkladně osušit rámy a síťovinu. Přebytečná vlhkost by mohla ovlivnit přilnavost barvy při samotném sítotisku.

Pro opětovné použití síta pro nový vzor je třeba důkladně očistit síťovinu od emulze. Pro snadné čištění použijte odstraňovač emulze.

Prohlédněte si proces přípravy síta na tomto videu, kde můžete vidět jednotlivé kroky:

Chcete se o sítotisku dozvědět více? Proces sítotisku jsme pro vás podrobněji popsali v článku „Co je to sítotisk".

Komplikace s přípravou vzoru pro sítotisk?

Emulze se kompletně vymyje - pokud se emulze při vymývání kompletně smyje ze síta, znamená to, že síto bylo slabě nasvícené a emulze nestihla ztuhnout. Je třeba síto s emulzí opět nasvítit. Zvyšte čas nebo použijte výkonnější žárovku. Zkontrolujte, zda vzdálenost svítidla a síta není příliš velká.

Emulze se vymývá těžko - doba nasvícení emulze byla pravděpodobně příliš dlouhá nebo jste zapomněli použít tmavou podložku pod spodní část síta s emulzí.

Klíčovým faktorem při přípravě sítotiskového vzoru je kvalitní emulze. Přečtěte si doporučení pro skladování a použití emulze a postupujte podle nich. Dodržujte správnou tloušťku vrstvy emulze a správný čas schnutí.

Věříme, že vám tento návod pomůže a příprava vašeho prvního sítotiskového designu půjde hladce a jednoduše! V případě otázek nás neváhejte kontaktovat na: info@kreatech.cz.

Kreatech.cz - váš průvodce světem potisku.